Woonproject Steenkaai

Brugge
Diensten: architectuur, technieken, infrastructuur
Wat: 18 appartementen + parkeergarage
Data: 2013 – 2017
Grootte: 2431 m²

Steenkaai Brugge

Woonproject van 18 appartementen met bijhorende ondergrondse parkeergarage voor 24 wagens. Een accentpunt op de hoek van vijf bouwlagen versterkt het architecturale karakter van het gebouw.

Het aanbrengen van horizontale doorlopende luifels in architectonisch zichtbeton versterkt de lineaire structuren aanwezig in de omgeving. De aanwezigheid van deze luifels zorgt voor een versterking van de architecturale kwaliteit, het combineert de horizontale fragmentatie van het gebouw tot één geheel door zijn wederkerigheid. Het zorgt voor een spanningsveld waar het horizontale het verticale ontmoet in het architecturale accentpunt.

Tussen de horizontale luifels zorgt een siermetselwerk in driehoekvorm voor de horizontale geveldoorbreking. Hierdoor wordt de lange achtergevel opgebroken en krijgt deze een ruwe stedelijke structuur. Deze uitsprongen versterken het lineair verticalisme welke aanwezig is in de omgeving. In afwisseling met kamerhoge raampartijen zorgt deze wisselwerking voor een architecturaal schouwspel welke het gebouw zijn unieke en typologische karakter geeft.

Deze driehoeken kadreren als het ware het zicht vanuit de verblijfsruimtes in het gebouw naar de omgeving. Dit fenomeen versterkt net het gefragmenteerd karakter welke hierboven werd aangehaald.